dijous, 15 de novembre del 2012

TEXTO APROBADO EN LA ULTIMA REUNION DEL AMPA SOBRE PGA DEL COLEGIO

Els pares i les mares diem NO a la proposta de PGA 2012/13
En relació a la proposta de Programació General Anual (PGA) del curs 2012/13 del Col·legi Públic Manuel González Martí de Benifaraig, demanem que siga inclós literalment el text següent en l’acta del Consell Escolar del 15 de novembre de 2012:
1. La  participació dels pares i les mares en l’elaboració del Projecte Educatiu i la PGA és necessària, a més de legalment obligatòria. Des de l’ampa hem manifestat la voluntat de treballar colze a colze amb el professorat per a millorar el projecte educatiu de la nostra escola. En aquest sentit, expressem la voluntat de presentar propostes de millora a l’actual redacció.
2. La proposta de PGA de 2012/13 suprimeix totes les eixides escolars que s’havien organitzat en cursos anteriors (audicions musicals fora de l’escola, visites al parc de trànsit, fàbriques, representacions teatrals, granges escola, Palau, natació, Oceanogràfic, l’Albufera, visites culturals i ecològiques, excursions en bicicleta i estacions d’esquí...). En el seu lloc, la proposta de PGA inclou altres activitats (9 d’Octubre, Nadal, Dia de la Pau, Carnestoltes, Dia del Llibre, Festa de final de curs...) que no representen cap novetat perquè ja es realitzaven en cursos anteriors, tot i que no s’hi explicitaven. La proposta de PGA inclou altres activitats que es preveuen realitzar sense eixir del recinte escolar (teatre, teatre en anglés, festa de primavera, educació vial, projecte educatiu, taller, treball monografic) i sobre les quals desconeixem el seu abast.
3. La proposta de PGA defensa la “col·laboració de les famílies”. Entenem que una redacció més acurada ha de plantejar la “col·laboració entre famílies i docents”. Les eixides escolars, com hem advertit, s’han suprimit i en la programació de les altres activitats no es compta amb la participació de les mares i els pares. D’altra banda, en els espais comuns de participació no institucional, com ara la Comissió Mixta, constituïda el curs passat, o l’organització de la Trobada d’Escoles en valencià de 2013, el professorat ha deixat de participar sense que els anteriors representants hagen estat substituïts per nous membres.  
4. La supressió de les eixides escolars afecta molt negativament la qualitat educativa i contravé el dret de tots els xiquets i les xiquetes, al marge del seu context i les seues circumstàncies, a aprendre a ésser i a conviure. En aquest sentit, els pares i les mares tenim sobretot la responsabilitat de defendre el dret dels nostres fills i filles a una educació de qualitat, un dret que es veu conculcat amb la supressió de les eixides. La decisió de suprimir-les, sense acceptar cap diàleg amb les famílies ni oferir una explicació convincent a l'alumnat, és contrària a la concepció d'una escola participativa i democràtica.

5. Les eixides obrin l'escola al medi, compensen els dèficits de les famílies amb entorns socials i culturals més desfavorits i donen una oportunitat perquè l'alumnat puga desenvolupar els seus aprenentatges. Les propostes d’activitats de la PGA, a més de representar un retrocés en la qualitat educativa, reforcen la imatge d'una escola aïllada i tancada en ella mateixa.
6. Durant el curs passat, les famílies vam manifestar de manera reiterada el nostre suport a les reivindicacions laborals del professorat i en defensa de l'educació pública. Els nostres representants en el Consell Escolar van manifestar la comprensió davant una suspensió temporal de les eixides perquè enteníem que la prioritat era que expressàrem conjuntament el malestar de la comunitat escolar. Va ser una decisió difícil per a nosaltres però ho vam fer pensant en reforçar la unitat. Ara seguim pensant que eixa unitat és imprescindible, no sols per a posar fre a les polítiques educatives, sinó per a crear les condicions que ajuden a millorar la convivència i la qualitat pedagògica.
7. Després d’haver-nos adreçat personalment a cada docent per tal que incloguera la programació d’eixides sense haver-ho aconseguit, insistim que l’alumnat no ha de ser la víctima de les retallades i per això tornem a insistir per tal que es reconsidere aquesta decisió. Necessitem reforçar la unitat de l’escola i no plantejar cap mesura que la debilite.
En consonància amb tots els arguments manifestats, com a portaveus del conjunt de pares i mares de l’escola que en aquest assumpte han manifestat la seua voluntat de manera reiterada, expressem el nostre vot negatiu a l’actual proposta de PGA. Reiterem la nostra disposició al diàleg i a la col·laboració activa per a trobar conjuntament solucions que no facen recaure les conseqüències de la crisi en el dret de l'alumnat a una educació integral i plena.
Benifaraig, 9 de novembre de 2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada